Tips voor een goed CV - Curriculum Vitae

 

Waarom moet je een goed CV maken?

Jouw Curriculum Vitae, afgekort CV, is het belangrijkste document tijdens het solliciteren. Wanneer je een (nieuwe) baan zoekt begint dat met een goed CV die je daarna uploadt naar een CV-database. Bij gerichte sollicitaties kijken werkgevers en recruiters tenslotte als eerste naar jouw Curriculum Vitae en daarna pas naar jouw sollicitatiebrief.

Bovendien zien potentiële werkgevers en bedrijven die zoeken in onze CV-database alleen maar jouw CV.
Een goed CV is jouw visitekaartje en vergroot jouw kans op een leuke baan!

Zo maak je een goed CV

Natuurlijk is het belangrijk om goed Nederlands te gebruiken en let daarbij zeker op de spelling. Wanneer je bijvoorbeeld met Word jouw CV maakt, is de spellingscontrole jouw beste vriend. Verder is het belangrijk dat jouw CV overzichtelijk is en compleet. Alles wat er op een goed CV moet staan, noemen we hieronder met daarbij een aantal tips waarop je moet letten.

9 Tips voor een goed CV - Curriculum Vitae

1. Opbouw van jouw CV

Begin jouw CV met personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd) en een korte beschrijving of introductie over jezelf. Plaats daarbij een goede, professionele foto van jezelf die representatief is. Bij het selecteren van CV's ziet een potentiële werkgever jouw foto het eerst en daarom is een goede foto zeer belangrijk. Een kiekje onderweg met je telefoon genomen of van je Facebook-account is daarom niet verstandig. Heb je geen professionele foto? Laat er dan één maken door een fotograaf.

Je vermeldt daarna jouw werkervaring tot nu toe en opleidingen en cursussen die je gevolgd hebt. Vergeet daarbij niet te vermelden of en zo ja, met welk resultaat je deze afgerond hebt.
Voor een werkgever is jouw meest recente ervaring het relevantst. Gebruik daarom een omgekeerde chronologische volgorde. Je begint met jouw laatste functie of opleiding en werk en gaat daarna verder terug naar het verleden.

2. Welke persoonsvorm gebruik je?

Je vertelt op een CV iets over jezelf, jouw opleidingen, stages en werkervaring. Vanzelfsprekend schrijf je daarom in de eerste persoon enkelvoud. Alles is persoonlijk en je vermijdt schrijven in de derde persoon zoals bijvoorbeeld: "Johan is bijzonder creatief en communicatief sterk" Dat moet bijvoorbeeld zijn: "Ik ben communicatief sterk en blink uit in creativiteit"

3. Wat komt eerst op jouw CV? Opleiding of toch eerst werkervaring?

Bijna alle werkzoekenden zitten met deze vraag. Moet ik op mijn CV nu eerst mijn opleidingen vermelden of eerst mijn werkervaring? Eigenlijk is het afhankelijk van jouw carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies. Werk je al wat langer, dan worden de werkzaamheden die je verricht hebt veel belangrijker dan jouw opleiding. Kies er dan voor om eerst de werkervaring te noemen. Het is belangrijk om van tevoren goed te bepalen welke opbouw in jouw CV het beste bij jou past en die dan te kiezen.

4. Personaliseer jouw CV afhankelijk van de vacature waarop je reageert of de baan die je zoekt

Je hebt uiteindelijk een basis CV gemaakt. Pas deze wel aan en gebruik niet standaard hetzelfde CV als je solliciteert op een functie. Stem bij elke sollicitatie jouw CV af op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waarop je solliciteert.
Voor een online CV heb je geen concrete vacature waar je jouw CV op af kan stemmen. Lees daarom voordat je jouw CV upload in onze database een aantal vacatures van functies die je graag zou willen en gebruik de termen en vaardigheden die daar in gevraagd worden.

5. Vergeet jouw vaardigheden niet

Gevolgde opleidingen en (oude) functietitels maken niet direct duidelijk welke vaardigheden jij hebt en in welke vaardigheden je (veel) ervaring hebt. Naast het benoemen van de functietitel, het bedrijf waar je werkte en natuurlijk de successen(vergeet die zeker niet) die je in deze functie hebt geboekt, is het belangrijk om een omschrijving te geven van de functie. Laat daarin jouw vaardigheden duidelijk naar voren komen. 

Als je bijvoorbeeld een accountmanager of relatiebeheerder was, ben je waarschijnlijk klantvriendelijk, communicatief sterk en kan je oplossingsgericht denken voor de klant. Zo laat je zien dat je de kwaliteiten hebt voor de baan die je zoekt. Een recruiter zal je hierdoor ook beter vinden in de CV-database. Want recruiters en werkgevers zoeken naast functietitel ook op vaardigheden die zij belangrijk vinden voor de openstaande functie.

6. Doe maar gewoon....

Overdrijf niet in het gebruik van extravagante titels en trefwoorden. Veel bedrijven hebben zeer creatieve functietitels voor banen die doorgaans een wat saaiere naam hebben. Ga op je CV voor meer gangbare titels en trefwoorden en creëer in jouw werkervaring duidelijkheid voor de recruiter die jouw CV bekijkt. 

7. Zorg dat jouw CV opvalt

Recruiters, HR medewerkers en werkgevers zien dagelijks meerdere CV’s. Denk daaraan als je jouw CV maakt en zorg ervoor dat die van jou opvalt! Dit kan op verschillende manieren. Je kan extra aandacht besteden aan de opmaak en lay-out of met afbeeldingen visualiseren en zo opvallen. Jouw portfolio op een persoonlijke website plaatsen en een link daarnaartoe plaatsen in jouw CV is zeker een aanrader! Vergeet ook niet eventuele links naar jouw, bij voorkeur professionele, Social Media accounts en -profielen. 

8. Wat is een goede lengte voor een CV?

Er is geen ideale lengte voor een CV. Het is belangrijk dat een CV jou goed uit de verf laat komen. Soms, zeker als starter, kan dat in één pagina, maar anderen gebruiken twee of drie pagina's. Bedenk wel dat recruiters veel CV's binnen krijgen en niet van iedereen alle pagina's aandacht doorlezen. Een vijf pagina tellend CV zal waarschijnlijk niet helemaal gelezen worden tijdens de eerste selectie. Duidelijk maar kort is het beste. Probeer het in ieder geval op maximaal drie A4’tjes te houden. 

9. Controleer jouw CV - Curriculum Vitae goed

Iedereen maakt weleens een type- of spelfout, maar in jouw CV staat het bijzonder slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand af te wijzen. Let dus op het taalgebruik, de spelling en laat jouw CV altijd door iemand anders nalezen.

Heel veel succes met het maken van jouw Curriculum Vitae / CV. Als je klaar bent kan je hier jouw CV uploaden naar onze CV-database.

 

Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik deze tips!

Je bent gereed voor een (nieuwe) carriére! Een goed CV is al gemaakt en in de CV-database gezet en nu heb je een aantal leuke banen gevonden op Jobsonline.de. De stress slaat toe, want hoe schrijf je nu een goede sollicitatiebrief die samen met jouw CV zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek?

Gebruik daarvoor de tips voor een goede sollicitatiebrief.
Schrijf jouw sollicitatiebrief met deze tips >>

Checklist om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Zoals een wijs man altijd zei: "Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden" Niet voorbereiden op een sollicitatiegesprek is solliciteren naar een mislukking. Een goede voorbereiding bepaalt 90 procent van het succes.

Wat doe je voor een goede voorbereiding op de sollicitatie? Waar moet je aan denken?
Met deze checklist ga je goed voorbereid naar jouw sollicitatiegesprek.
Checklist voorbereiding sollicitatiegesprek bekijken >>
© Jobsonline 1999 - 2021 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Wij plaatsen cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie