Voorbereiding op een sollicitatiegesprek?
Gebruik de "Checklist Voorbereiding Sollicitatiegesprek"

Naar aanleiding van jouw sollicitatie en CV wordt je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Geweldig natuurlijk, maar hoe bereidt je jezelf voor en waar moet je allemaal aan denken bij de voorbereiding op het sollicitatiegesprek? Volg de Checklist Voorbereiding Sollicitatiegesprek en zorg dat je niets vergeet in de voorbereiding voor jouw sollicitatiegesprek.

Net als bij alles wat je doet, maar zeker voor een sollicitatiegesprek geldt: Een goede voorbereiding is het halve werk! Je hebt een goede sollicitatiebrief geschreven en door jouw motivatie en goed CV wordt je nu uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Je hebt ook jouw Social Media en online presence prima voor elkaar, want de recruiter of HR-medewerk(st)er bij de potentiële werkgever zal zich voorbereid hebben op het gesprek door jou online te "bekijken". Waarschijnlijk al voor de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek.

De checklist voor de voorbereiding op het sollicitatiegesprek begint toch met het doornemen en volledig maken van jouw Social Media profielen en/of website. Zo weet je zeker dat je overal aan gedacht hebt.

Checklist Voorbereiding Sollicitatiegesprek

 Ken jij jezelf?

We doen het allemaal. Posten op Facebook, Instagram, Pinterest, Google+ en Twitter. Jij natuurlijk ook en daarnaast heb je jouw portfolio online staan op een persoonlijke website en misschien schrijf je ook af en toe een Blog. Je reageert ook weleens op artikelen in online kranten en magazines. Alles wat je "online" doet wordt vastgelegd en is eenvoudig te vinden, ook voor recruiters en werkgevers.

Nu wil je natuurlijk niet bij elke post of reactie denken aan sollicitatiegesprekken en dat moet ook niet. Blijf vooral altijd jezelf. Wel is het handig om voordat je op sollicitatiegesprek gaat jezelf eens te "Googlen" zodat je weet wat er dan van en over jou gevonden wordt. Degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt heeft dit namelijk waarschijnlijk ook gezien en als er vragen over komen ben je goed voorbereid. 

Ook kan je zo tijdens het sollicitatiegesprek bij bepaalde vragen van de recruiter over jou in je achterhoofd houden wat hij of zij hierover wellicht al gelezen heeft of mogelijk nog zal zien in een later stadium van de sollicitatieprocedure.

 Bij welk bedrijf solliciteer je?

Zorg dat je voorafgaand aan het sollicitatiegesprek zoveel mogelijk te weten komt over het bedrijf waar je solliciteert. Dit is cruciaal in de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Het zal bovendien ook van pas komen bij het voorbereiden van een aantal standaard sollicitatievragen die eigenlijk altijd terugkomen. Bedenk aan de hand van de informatie die je over het bedrijf gevonden hebt zelf ook goede vragen om te stellen.

De informatie over het bedrijf helpt tevens om een duidelijker beeld te vormen van de bedrijfscultuur. Past deze bijvoorbeeld bij wie jij bent en de manier waarop je graag werkt.

Bekijk daarom uitgebreid de website van het bedrijf en vraag ook in je persoonlijk netwerk om meer informatie. Dit zou je net dat kleine beetje voordeel kunnen opleveren ten opzichte van andere kandidaten. Neem dit gedeelte van jouw voorbereiding dan ook net zo serieus als de rest.

 De vacature analyseren

Een open deur, maar de analyse van de vacature en functieomschrijving is een zeer belangrijk gedeelte van de voorbereiding op het sollicitatiegesprek. Probeer vooral te achterhalen wat het bedrijf precies zoekt in een geschikte kandidaat.

Maak een lijst van vaardigheden, specifieke kennis, persoonlijke en professionele kwaliteiten waarvan jij denkt dat deze cruciaal zijn voor de functie waarop je solliciteert. Zorg dat je met betrekking tot deze eisen direct een juist antwoord klaar hebt wanneer erom gevraagd wordt. Je kan met deze (voor)kennis ook bij andere vragen tijdens het sollicitatiegesprek hierop anticiperen in jouw antwoorden.

 Hoe komen jouw kwaliteiten overeen met de functie-eisen?

Als je de vacature goed geanalyseerd hebt, kan je jouw sterke en zwakke punten met betrekking tot de functie-eisen goed op een rijtje zetten. Doe dit door een lijst te maken van jouw persoonlijke competenties en kwalificaties. Competenties zijn jouw vaardigheden, kennis en houding. Bedenk met deze lijst tenminste 7 specifieke punten waarvan je denkt dat het verstandig is om deze tijdens het sollicitatiegesprek te benadrukken, bijvoorbeeld wanneer de recruiter of HR-medewerk(st)er vraagt om iets te vertellen over jezelf.

Natuurlijk moeten de punten in jouw competentielijst wel overeenkomen met de analyse die je hebt gedaan van de functieomschrijving en de vacaturetekst. Zorg dat je kritisch bent bij het beoordelen van jezelf. Twijfel je ergens over, vraag dan mensen in jouw omgeving eens hoe zij jouw competenties zien.

 Antwoorden op standaardvragen koppelen aan de functie

Sollicitatiegesprekken kennen verschillende standaardvragen die eigenlijk altijd terugkomen. Door je goed voor te bereiden kun je hier jouw voordeel mee doen. Je kan dan namelijk antwoorden geven die passend zijn voor de vacature en de gevraagde functie-eisen.

Maak tijd om een aantal standaard sollicitatievragen te bedenken en voor te bereiden. Oefen dan alvast jouw "goede" antwoorden. Wanneer je na het oefenen weet dat je de meeste vragen goed kunt beantwoorden, zal je rustiger zijn tijdens het sollicitatiegesprek en niet nerveus en onzeker overkomen. Bedenk daarbij dat hardop oefenen veel beter helpt dan de vragen in gedachte herhalen en beantwoorden. Oefen ze daarom gewoon een aantal keren met jouw partner, een vriend(in) of familielid.

 Vragen die je zelf stelt tijdens het sollicitatiegesprek voorbereiden

Zelf goede en relevante vragen stellen is minstens zo belangrijk als het goed kunnen beantwoorden van vragen. Een sollicitatie is niet, zoals vaak gedacht wordt, een eenzijdig vraaggesprek. Door vragen voor te bereiden zorg je onder andere voor meer betrokkenheid in het gesprek met de recruiter of HR-medewerk(st)er. Het is dé manier om te laten zien dat je erg geïnteresseerd bent en geeft je de kans om wat meer zaken over de functie te weten te komen.

Als je nu tijdens de afsluiting van het sollicitatiegesprek zegt dat naar jouw gevoel de functie precies bij je past en jij de man of vrouw voor de job bent, komt dat niet gemaakt over. Dat zou wel zo zijn als je tijdens het sollicitatiegesprek alleen maar vragen beantwoord hebt.

 Denk om jouw lichaamstaal

Kleine en simpele gebaren kunnen een grote invloed hebben op het sollicitatiegesprek en op hoe jij wordt beoordeeld. Denk hierbij aan het groeten van de receptioniste, een goede handdruk en een glimlach bij de kennismaking met de recruiter of HR-medewerk(st)er.

Een goede lichaamstaal tijdens het sollicitatiegesprek is ook zeer belangrijk Denk hierbij aan rechtop zitten en wat je doet met je handen. Wees ook duidelijk geïnteresseerd in wat je gesprekspartner vertelt. Dit laatste (geïnteresseerd zijn) is ook van belang bij het zelf stellen van goede vragen.

 Wat trek je aan tijdens het sollicitatiegesprek

Je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Natuurlijk zorg je dat je goed verzorgd naar het gesprek gaat, maar ook de kleding die je draagt tijdens het sollicitatiegesprek is heel belangrijk. Dit is het eerste wat de recruiter of HR-medewerk(st)er ziet!

Zorg dat je van minstens een dag van tevoren al weet wat je aantrekt en wacht niet tot het laatste moment met het uitzoeken van je sollicitatiekleding. Als je vlak voor jouw sollicitatiegesprek nog moet wassen en strijken, zal dit weer voor stress en nervositeit zorgen. Net als bij het oefenen van de sollicitatievragen hou je deze ongewenste nervositeit en stress tijdens het sollicitatiegesprek zo minimaal en onder controle.

TIP: Als je nu zo spik en span de kamer binnenstapt, vergeet dan niet de kauwgom uit je mond te halen. Doe dit ruim voordat je het bedrijfspand binnenstapt, want de interviewer ziet je wellicht aankomen en dan staat het weggooien van kauwgom op zijn of haar stoep / entree niet echt netjes. En nu we toch bezig zijn... zet de smartphone ook vooraf alvast uit.

 Leg alles wat je mee moet  nemen naar het sollicitatiegesprek klaar

Er zijn altijd een aantal dingen die handig zijn om mee te nemen naar het sollicitatiegesprek. Denk bijvoorbeeld aan extra kopieën van jouw CV en de sollicitatiebrief. Zorg ervoor dat je deze opbergt in een nette map zodat ze niet kreukelen. Doe in die map ook een portfolio en/of referentielijst als dit van toepassing is.

Ook een kladblok en een pen om aantekeningen te kunnen maken tijdens het gesprek zijn handig. Bijvoorbeeld om vragen of opdrachten die je krijgt te kunnen noteren.

 Waar vindt het sollicitatiegesprek plaats?

Bij de voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het natuurlijk zaak dat je goed weet waar je naartoe moet. Dan kan je rekening houden met de reistijd. Het is zonde om je goed voor te bereiden met vragen, kleding en spullen als je vervolgens te laat komt. Een slechte eerste indruk heeft altijd grote gevolgen voor de uiteindelijke beoordeling of beslissing.

Bedenk hoe je naar het sollicitatiegesprek reist en zoek van tevoren op hoe lang de reis dan duurt en waar je precies moet zijn. Neem hierbij een marge van minstens een kwartier in verband met mogelijke files of vertragingen van het openbaar vervoer.

Tenslotte... De afsluiting van een gesprek is minstens zo belangrijk als de eerste indruk. Bedank aan het einde van het gesprek iedereen vriendelijk voor hun tijd en het beantwoorden van al je vragen. Sta op voordat je jouw gesprekspartner(s) de hand schudt en glimlach daarbij. Bij het verlaten van het gebouw kun je eventueel nog gedag zeggen tegen de assistent en de receptioniste.

SUCCES!

 

 

Jobsonline op Social Media

Ook op Social Media is Jobsonline natuurlijk actief. Te volgen via verschillende bekende Social Media netwerken zoals Twitter, Facebook en LinkedIN. Waar vind je nieuws, tips, nieuwe vacatures op kan je contact opnemen met ons webcare team?

Wat wij op de verschillende kanalen doen en via welk sociale netwerk jij ons kan bereiken, vacaturenieuws kan volgen, tips krijgt of de nieuwste vacatures in een mooie feed kan zien lees je nu hier.

Naar de informatie over Jobsonline op Social Media >>

9 Tips voor het maken van een goed CV

Een goed CV maakt het verschil tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en een standaard e-mail met een afwijzing. Jouw CV is een krachtig ‘wapen’ waar je tijd in moet steken. Het bevat samengevatte informatie over jezelf, jouw opleidingen, vaardigheden en werkervaring waardoor recruiters en potentiële wekgevers een goed beeld van jou krijgen.

Met 9 tips voor het maken van een goed CV helpen wij je goed op weg.
Tips voor een goed CV bekijken >>

Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik deze tips!

Je bent gereed voor een (nieuwe) carriére! Een goed CV is al gemaakt en in de CV-database gezet en nu heb je een aantal leuke banen gevonden op Jobsonline.de. De stress slaat toe, want hoe schrijf je nu een goede sollicitatiebrief die samen met jouw CV zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek?

Gebruik daarvoor de tips voor een goede sollicitatiebrief.
Schrijf jouw sollicitatiebrief met deze tips >>
© Jobsonline 1999 - 2021 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Wij plaatsen cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie