Hoe herken je een workaholic? Zo ontdek je of jij er één bent.

 

Klinkt het volgende herkenbaar? Wellicht ben jij dan een workaholic. Dylan is vijf dagen per week te vinden op kantoor. In de ochtend komt zij als eerst binnen en 's avonds gaat zij als laatste weg. Tijdens de pauze eet ze snel wat en checkt ze haar telefoon om vervolgens gelijk weer aan het werk te kunnen. Eenmaal thuis blijft het niet afgekregen werk in haar hoofd hangen. Als ze hier mee klaar is gaat ze naar bed.  Met haar partner en kinderen heeft ze weer geen tijd doorgebracht. In de ochtend gaat de wekker en begint dezelfde routine weer. Herken jij jezelf hierin?

Wanneer men steeds streeft naar beter in plaats van balans ontstaat de workaholic. Van alle verslavingen wordt de workaholic het minst herkend. Sterker nog, mensen zien het als iets positiefs. Het voelt interessant om te zeggen dat je het druk hebt.

Dat het daadwerkelijk een verslaving is wordt niet erkent. De workaholic doet zijn werk niet uit plezier, maar omdat hij zichzelf het gevoel geeft dat het moet.

Scheidingslijn tussen werk en privé vervaagt

Dat tegenwoordig het werk steeds meer mee naar huis wordt genomen draagt niet bij aan je rust. Mensen gebruiken bijvoorbeeld hun persoonlijke computer om thuis aan zakelijke projecten te werken. De thuisomgeving en de werkomgeving overlappen elkaar. Door groepsgesprekken, Facebook en LinkedIn wordt het steeds gebruikelijker om in je vrije tijd ook met werk bezig te zijn.  

Buiten werk is vrije tijd belangrijk. Maar in hoeverre is vrije tijd echt ‘vrij’? Je denkt een vrije dag te hebben maar bent met je gedachten alsnog constant bij het werk dat je nu laat liggen. Zet op je vrije dag ook eens dat werk groepsgesprek op stil om wat meer tijd aan jezelf te besteden in plaats van aan je werk. Dankzij onze smartphone kunnen we alle tijd nu zo omtoveren in werktijd.

Hoe mindfulness workaholics kan helpen

Mindfulness: Volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Tijdens het eten krijg je een belletje over werk en terwijl je TV kijkt check je nog even LinkedIn. Dit zijn voorbeelden van activiteiten die je weghalen van waar je mee bezig bent. Door altijd maar bezig te zijn vallen alle rustmomenten weg.

Terwijl deze rustmomenten worden gezien als nutteloos, zijn ze eigenlijk heel belangrijk. Creativiteit en goede ideeën komen voort uit niets: Een plek van leegte, bijvoorbeeld als je aan het wachten bent op de trein.

Workaholic zijn is een serieuze verslaving die meer erkent moet worden. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot een burn-out.
Je zal zien dat er altijd werk is dat blijft liggen. Maar wat biedt nu de oplossing? Probeer niet de hoeveelheid werk die je moet doen als uitgangspunt te nemen, maar de hoeveelheid tijd die je er aan wilt besteden. 

Door de eerder genoemde mindfulness toe te passen kan het al veel rustiger worden in je hoofd. Word je bewust van wat je doet en probeer je met een activiteit tegelijk bezig te houden. Probeer eens een half uur met een activiteit bezig te zijn en pas daarna je telefoon te pakken. Je zal merken dat je in het begin nog regelmatig een impuls krijgt om te grijpen naar je telefoon.

Maar naarmate je het langer doet zal deze impuls minder worden. Durf ook eens niets te doen. Laat je werk en privé leven niet te veel in elkaar overlopen.

 

Waarom je carrièredoelen in zicht moet hebben voor 2017

Mensen zijn van nature ambitieus. Het stellen van doelen activeert je en zorgt ervoor dat je naast de dagelijkse routine jezelf blijft uitdagen om persoonlijk verder te ontwikkelen.

Toch wordt vaak vergeten hoe belangrijk het is om ook carrièredoelen op te stellen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? En... Hoe stel je doelen?
Hoe stel ik carrièredoelen? >>

Muziek en productiviteit op de werkvloer

Muziek op de werkvloer geeft nog weleens discussie, maar wist je dat het jouw focus verbetert en je er productiever van wordt. Hier zie je in een infographic hoe dat werkt.

Wetenschappelijk onderbouwd en met mooie feiten... delen met je werkgever dus.

Naar de Infographic "Muziek & Productiviteit" >>

Afgestudeerd en zonder baan. Wat doe je als je 'er tussenin’ zit?

Je hebt jouw opleiding afgerond, maar het voelt alsof je bent afgestudeerd met meer vragen dan antwoorden. Al die dromen en inspiraties brengen alleen maar twijfel.

Maak je niet druk en ga niet piekeren. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. maar wij helpen je op weg.
Lees wat je moet doen als je tussen afstuderen en een baan zit. >>

Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik deze tips!

Je bent gereed voor een (nieuwe) carriére! Een goed CV is al gemaakt en in de CV-database gezet en nu heb je een aantal leuke banen gevonden op Jobsonline.de. De stress slaat toe, want hoe schrijf je nu een goede sollicitatiebrief die samen met jouw CV zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek?

Gebruik daarvoor de tips voor een goede sollicitatiebrief.
Schrijf jouw sollicitatiebrief met deze tips >>
© Jobsonline 1999 - 2021 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Wij plaatsen cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie